Striedboar

mien hoanden bennen aans
as dankboar gras
loaten zich bewondern
gruien allinneg mor
griepen vaast
t laifst ien voesten

mien handen dij bennen
zo aans as gras
gras offert hom
ien vreten

mor doarveur bennen
mien handen te mooi
te jonk, te geef
nog nait sleten

Dichter(s): Reinder W. Hiemstra

Locatie: Coördinaten: (53.081955290536804, 6.678215351598378)

Taal: Gronings (dialect van het Westerkwartier)

Datum geplaatst: 2011

Relatie met locatie: Dit gedicht is op de oude begraafplaats van Dennenoord geplaatst. Tot 1955 zijn hier zo’n 1500 overleden psychiatrische patiënten begraven. Ook werden er 80 personeelsleden en hun naaste familieleden begraven. De witte paaltjes markeren naamloze graven. Ze stammen uit een tijd dat men familieleden die in een psychiatrisch ziekenhuis werden opgenomen liever vergat.

Initiatiefnemer: Lentis (zie verder https://www.lentis.nl/over-lentis/), samen met de Jan Boer-poëzieprijs.

Boek: Uit de bundel Hier ben ik de klank, uitgave naar aanleiding van de Jan Boer Poëzieprijs 2005

Opmerkingen of wetenswaardigheden: In 1895 werd hier het psychiatrisch ziekenhuis van de Vereeniging tot Christelijke Verzorging van Krankzinnigen en Zenuwlijders in Nederland geopend. Het terrein had veel groen en eigen voorzieningen. Het was een klein dorp op zich. Tegenwoordig is het complex van Ggz-instelling Lentis, dat nog steeds een deel in gebruik heeft. De oude landschapstuin is er nog altijd. Over het mooie terrein kun je een poëzieroute lopen, waarin 17 gedichten zijn opgenomen. De winnaars van de Jan Boer Poëzieprijs (georganiseerd door Lentis) krijgen er een plekje. De prijs is in het leven geroepen om “aandacht te vragen voor de vaak uitzonderlijk creatieve talenten van (ex-)cliënten van de ggz” en wordt eens in de drie jaar toegekend. De poëzieprijs is vernoemd naar de Groninger dichter Jan Boer (1899 – 1983).

Naam invuller: Johan Hoekstra

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.