’t Geloof door hoop in liefde

' 't Gelooff door hoop in liefde crachtich heeft beweegt dees princesse goetdadlich te stichten ter eere van Godt almachtich dit weeshuis om daarin gestadlich d'arme weese te geven alimentatie bethoent oock leser tot dese fundatie U christlick milt hert doet augementatie Godt sal u geven sijn ewige gratie'.

Dichter(s): Onbekend

Locatie: Coördinaten: (51.91178450620803, 5.336308810780492)

Taal: Nederlands (Oud Nederlands)

Datum geplaatst: 1613

Relatie met locatie: Boven de poort van het Koninklijk Weeshuis in Buren staan drie beelden die de intentie van het weeshuis juist weergeven: 'Geloof, hoop en liefde'. De hoofdingang in de voorgevel wordt gevormd door een grote houten deur met een fraaie smeedijzeren sleutelplaat met handgreep. Boven die deur hangt een omlijste plaat met als eerbetoon aan de stichteres de vergulde tekst,.

Initiatiefnemer: Maria van Nassau, dochter van Prins Willem van Oranje en van Anna van Egmond, Gravin van Buren.

Opmerkingen of wetenswaardigheden: Het Koninklijk weeshuis in Buren is in 1613 gesticht door prinses Maria van Nassau. Zij stelde hiervoor goederen en fondsen beschikbaar ter waarde van het destijds kolossale bedrag van tweeëndertigduizend gulden. Op de toegangspoort van het museum staat: Maria van Nassau; geboren princesse van Oranje, Gravinne Douariere van Hohenlohe, heeft dit weeshuis gefundeerd anno 1613. Tot 1952 deed het gebouw dienst als weeshuis voor protestante kinderen uit het graafschap Buren, Leerdam, de baronie van Acquoy en IJsselstein. Daarna werden er tot 1971 voogdijkinderen opgevangen. Sinds 1972 is het Museum der Koninklijke Marechaussee er gevestigd.

Meer info: Meer info over het Koninklijk Weeshuis op https://www.burenstad.nl/site/weeshuis

Naam invuller: Johan Hoekstra

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.