’t Is met segghen niet te doen

Onnut en ydel is neuswijse kakeling,
Het zegghen is maer windt,
maer doen dat is een ding.

Dichter(s): Anna Roemers Visscher

Locatie: Rijksmuseum, Museumstraat, Amsterdam, Nederland

Taal: Nederlands

Boek: Bij haar vaders sinnepoppen (1619)

Opmerkingen of wetenswaardigheden: In 1614 verscheen van Roemer Visscher Sinnepoppen, een destijds trendy bundel van stichtelijke teksten aangevuld met allegorische afbeeldingen. Vijf jaar later kwam de tweede editie op de markt. Hier had zijn dochter Anna uitgebreid aan meegewerkt, onder andere door de toevoeging van korte verzen. Uit die versie van 1619 is het dertiende gedicht uit het derde ‘schock’ (zestigtal) hier op de muur van de onderdoorgang beland. Bijzonder: de tweede regel is ook hergebruikt in een ander muurgedicht, een paar honderd meter van het Rijksmuseum.

Meer info: *) De verzamelde gedichten van Anna Roemers Visscher zijn te vinden in de DBNL, hier de hele derde schock: https://www.dbnl.org/tekst/viss001nbee01_01/viss001nbee01_01_0007.php *) De oorspronkelijke afbeelding in Roemer’s Sinnepoppen was een zware balk die met hefbomen werd opgelicht: https://www.dbnl.org/tekst/viss004sinn01_01/viss004sinn01_01_0137.php *) het gedicht dat leentjebuur speelde met Anna’s werk is in de Moreelsestraat: https://straatpoezie.nl/gedicht/veel-hebben-monds-genoegh/

Naam invuller: Sybrand

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.