terugkomen is niet hetzelfde als blijven

Dichter(s): Belle van Zuylen

Locatie: Haringpakkersbrug (Bridge no. 58), Prins Hendrikkade, Amsterdam, Nederland

Taal: Nederlands

Datum geplaatst: 2006

Relatie met locatie: Waarschijnlijk heeft de nabijheid van het centraal station invloed gehad.

Initiatiefnemer: Stad Amsterdam

Vormgever: Regina Verhagen

Opmerkingen of wetenswaardigheden: Het citaat is een kunstwerk uit 2006 van Regina Verhagen, met een regel van Belle van Zuylen. De letters zijn in terrazzo uitgevoerd, een vloerafwerking bestaande uit marmerkorrels die in cement (of klei) zijn gedrukt en na droging gepolijst worden. De regel ‘Terugkomen is niet hetzelfde als blijven’ is een zin aan het eind van een lange brief, die Belle van Zuylen in de nacht van 21-22 juli 1764 schreef aan David-Louis Constant d’Hermenches. De oorspronkelijke tekst is te vinden in Isabelle de Charrière/Belle van Zuylen, 'Oeuvres complètes', deel 1, p. 209-212 (Amsterdam: Van Oorschot, 1979). In het Frans luidt de zin: ‘En verité il est bien ridicule de partir, reveil n’est pas la même chose que rester.’

Meer info: Het gedicht bevindt zich onder de brede brug vanaf de Singel naar de Prins Hendrikkade. Onder de brug loopt een fiets- en voetpad, hier is het gedicht geplaatst, net boven het water van de Singel.

Naam invuller: kees beseling kabath & Tessa van Leeuwen

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.