Tot hier

Tot hier

Dichter(s): Jan Kleingeld

Locatie: Coördinaten: (51.964259476361185, 5.3454956751397775)

Taal: Nederlands

Datum geplaatst: 10 oktober 2016

Relatie met locatie: Tweeduizend jaar geleden introduceerden de Romeinen in de toen nog ongeletterde Lage Landen het alfabet. Het kunstwerk 'Tot hier', bij Rijswijk, van de Leidse kunstenaar Jan Kleingeld, brengt daaraan een ode. De toenmalige Limes, de grens van het Romeinse Rijk, wordt gemarkeerd door 3,65 m hoge stalen letters.

Initiatiefnemer: Provincie Gelderland

Vormgever: Jan Kleingeld

Opmerkingen of wetenswaardigheden: Tot hier? En niet verder? Het kunstwerk zorgde destijds voor verdeeldheid: het had uit twee delen moeten bestaan, aan de Gelderse kant 'Tot Hier'en aan de Utrechtse kant van de Lek 'Tot Daar'. Maar helaas: volgens de provincie Utrecht zou het kunstwerk het landschap en het beschermd stadsgezicht van Wijk aantasten, de gemeente Wijk bij Duurstede ging niet akkoord met het ontwerp. Het bleef derhalve bij: Tot Hier.

Meer info: https://www.limeswerelderfgoed.nl/romeinse-geschiedenis-komt-tot-leven-voor-wandelaars-en-fietsers/ Over de ontwerper: https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Kleingeld

Naam invuller: Johan Hoekstra

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.