Toveresse

betover,
bezweer,
verjaag het gedrocht
dat heimelijk huist
in het holst van mijn geest,
dat als een zwiepende zweep
op de rug van het vreemde
vruchteloos zekerheid zoekt.

Trek met je tong
een vervaarlijke streep
in mijn hebzuchtig vel.
Lik uit mijn poriën
het zweet en de pis en de stank
van mijn angst.
Veroordeel mijn duimschroef
tot brandstapels gif.

Bezem mijn stoffige hoeken,
begeester, beheks mijn pooiers van licht,
wijd mijn hersens met water van rede
en baad al mijn handen in onschuld.
Ontsnap aan de vierschaar en
kom, toveresse,
kom!

Dichter(s): Brutus Forest, Erwin Goethals

Locatie: Coördinaten: (51.224865405183905, 3.3789294731170205)

Taal: Nederlands

Datum geplaatst: Gedichtendag 2009

Relatie met locatie: Gebaseerd op de legende van Belle Versnick.

Initiatiefnemer: Gemeentebestuur Maldegem - poëzieroute

Boek: 1963?

Opmerkingen of wetenswaardigheden: Het gedicht 'Toveresse' is gebaseerd op de legende Belle Versnick die de dichter in 2008 werd aangereikt door het gemeentebestuur Maldegem als organisator van de poëziewedstrijd waarvoor zijn gedicht een winnend product werd. Erwin Goethals vertelt: "Ik kende, toen ik het gedicht schreef, niet meer dan die verkorte legende, verteld door Guido van Heulendonk zoals die ook op de plaat in Donk en in de brochure 'Al onder de weg van Maldegem - poëzieroute' voorkomt. Later kwam ik toevallig op het spoor van de historische gebeurtenissen waarop de legende zou gebaseerd zijn. Het kostte mij wat tijd om in mijn hersenpan en later in mijn archief dat spoor, dat ik intussen grotendeels kwijt was, opnieuw te ontdekken. Maar het is gelukt." Zie ook de jaarboeken van Het Ambacht van Maldegem, die gratis te downloaden zijn via de volgende link: https://www.ambachtmaldegem.be/onze-jaarboeken-in-pdf-formaat/

Meer info: https://www.nieuwsblad.be/cnt/blemy_20100129_001 Op gedichtendag 2009 werden opnieuw twee poëziepanelen ingehuldigd, dit keer op initiatief van de gemeente zelf. Op deze panelen staan de winnende gedichten van de eerste editie van De Poëzieprijs van Maldegem. Het eerste paneel vind je ter hoogte van de kruising Brenzende-, Passiedreef in Donk. Daarop staat Toveresse van Erwin Goethals, geïnspireerd op de legende van Belle Versnik. Het tweede paneel vind je in Reesinghebos tegenover het Reesinghekasteel. Dit paneel vereeuwigt De 36 ketellappers van Jordy Vanpoucke en is gebaseerd op de legende van Meneerken van Maldeghem. Daarnaast werd ook een poëziepaneel met een gedicht van Herman Brusselmans, met de legende van Pierke Pimpelmees als uitgangspunt, ingehuldigd. Guido Van Heulendonk leverde opnieuw de prozateksten aan.

Naam invuller: Patrick Arnou

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.