Verdronken veenturven

misschien was het een zondagmorgen
en had de schipper al talloze malen
de horizon bekeken of er naderde
waarvoor hij bang was dat het kwam:

...

...

was het de wind de spanten kraakten
voordat de dijken het verzet braken
God heeft menigeen erg jong nodig
snel zinkend naar de hemel reikend

Dichter(s): Mario Withoud

Locatie: Spoorbaanpad 95, 1326 CN Almere, Nederland

Taal: Nederlands

Datum geplaatst: mei 2010

Datum verwijderd: In 2016 niet meer aanwezig.

Initiatiefnemer: Cultuur Spoor Nieuw Land en de NS.

Vormgever: Marcel van Campen

Opmerkingen of wetenswaardigheden: Bij de trappen naar de perrons zijn op de ramen gedichten en tekeningen aangebracht van de Almeerse stadsdichter Mario Withoud en kunstenaar Marcel van Campen. De kunst is een initiatief van de organisatie Cultuur Spoor Nieuw Land en wordt gesteund door de NS. Volgens de NS zorgt kunst en cultuur er voor dat reizigers stations prettiger ervaren. Mario Withoud schreef ‘Verdronken veenturven’ bij de onthulling in 2009 van een kunstwerk langs de Tureluurweg. Het beeld van Ellen Palsgraaf memoreert een vrachtschuit uit de 17e eeuw die daar verging. In het ruim van wrak ZK46 werden nog een paar turven gevonden: https://www.flevolanderfgoed.nl/home/erfgoed/zuidelijk-flevoland-2/scheepswrakken-3/zonder-titel-palsgraaf.html) Naast ‘Verdronken veenturven’ stonden er nog andere gedichten van Withoud op de ruiten; onder andere ‘Parkwijk, Iepenlaan’ die Withoud in de video van Omroep Flevoland ook declameert.

Meer info: Bericht over de onthulling; tevens bron van de foto: http://www.omroepflevoland.nl/nieuws/70912/almere-gedichten-fleuren-station-parkwijk-op

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.