Waar op aarde mag ik wonen

Waar op aarde
mag ik wonen
zonder vreugde
zonder pijn

Dichter(s): Nelle Honig

Locatie: Coördinaten: (51.97091748616123, 5.342818053354601)

Taal: Nederlands / Hebreeuws

Relatie met locatie: De steen met de tekst is geplaatst bij de Joodse begraafplaats aan het Hijmanspad.

Initiatiefnemer: Beeldhouwer Stef Stokhof de Jong, samen met zijn partner de schilderes Corry Oudijk, zette de Poëzieroute in Wijk bij Duurstede op.

Opmerkingen of wetenswaardigheden: Wijk bij Duurstede heeft een belangrijke joodse gemeenschap gekend. Er zijn nog twee joodse begraafplaatsen: achteraan de algemene begraafplaats aan de Steenstraat en hier, bij het recent aangelegde wandelpad tussen de Volderstraat en de Singel. De Historische Kring 'Tussen Rijn en Lek' gaf het boekje 'Ordentelijke lieden van de joodsche natie, bijdragen tot de joodse geschiedenis van Wijk bij Duurstede, 1671-1923' uit. Nelle Honig, oud-inwoonster van Wijk bij Duurstede, zeer begaan met het lot van de joden, schreef voor deze begraafplaats een aantal gedichten. Rabbijn Jacobs koos hieruit dit korte, veelzeggende vers.

Meer info: Het Hijmanspad is te bereiken via een doorsteek voetpad vanuit de Achterstraat en is genoemd naar Isaac Hijmans, die begraven ligt op deze Joodse begraafplaats.

Naam invuller: Johan Hoekstra

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.