Waer iemand duisent vreugden soek

Waer iemand duisent vreugden soek
Mijn vreugt is in dees' achter-hoek

Dichter(s): Willem Sluiter

Locatie: Muraltplein 12, 7271 AW Borculo, Nederland

Taal: Nederlands

Datum geplaatst: 19 december 2015

Relatie met locatie: Grootvader van Willem Sluiter was één van de burgemeesters van Borculo en zijn echtgenote kwam hier ook vandaan.

Initiatiefnemer: Peter W. Nieuwenhuis/Borculo, Beleef de Berkelstad

Vormgever: Buro feel concept & designstudio

Boek: Eensaem Huis- en Winterleven

Opmerkingen of wetenswaardigheden: Dichter en dominee Willem Sluiter (1627-1673) hief een lofzang aan op het eenvoudige plattelandsleven en gebruikte als eerste de naam Achterhoek. Deze regels over de Achterhoek zijn ook zijn beroemdste. Zijn werk, waarin de geest van de Moderne Devotie doorklinkt, was een paar eeuwen zeer populair. Het is vele malen herdrukt. Sluiter werd geboren in Neede en was in de periode 1653-1673 voorganger in Eibergen. Aan het eind van zijn leven nam hij nog een beroep aan naar Rouveen. In Zwolle, waar hij een zwager bezocht die arts was, is hij overleden. Hij is begraven in de Grote of Sint-Michaëlskerk in Zwolle, waar ter herinnering aan hem in 2013 een plaquette aangebracht.

Meer info: Informatie over dominee en dichter Willem Sluiter is te vinden op de site www.willemsluiter.nl. Over de achtergrond en plaatsing van dit muurgedicht is een filmpje op YouTube te zien: www.youtube.com/watch?v=6HtBdsqoCEY . Museum De Scheper in Eibergen bezit de grootste collectie ter wereld met werk van Willem Sluiter.

Naam invuller: Arend J. Heideman

Terug naar overzicht
Vind je dat er informatie over dit gedicht ontbreekt? Stuur een mail naar info@straatpoezie.nl met de titel en locatie van het gedicht en de aanvullende informatie.